Close

June 20, 2017

Spre deosebire de vecinii lor din Europa Centrala si de Est, cei mai multi cehi nu cred in Dumnezeu

Marea majoritate a adultilor din Europa Centrala si de Est se indentifica unui grup religios si isi declara credinta in Dumnezeu, confirm unui sondaj recent realizat in 18 tari din regiune. Dar cei dintr-o anume tara, sunt o exceptie: Cehia, unde majoritatea populatiei este neafiliata vreunei relgiii si nu crede in Dumnezeu.

Aproximativ 7 din 10 cetateni Cehi nu se identifica cu vrei grup religios, iar 46% dintre acestia descriu religia lor ca “nimic deosebit” pe langa cei 25% care declara “ateismul” ca fiind descrierea identitatii lor religioase. Cat despre credinta religioasa – spre deosebire de identitate religioasa – 66% dintre Cehi spun ca nu cred in Dumnezeu, comparat cu doar 29% care cred.

Pana si in fostul Blog Estic care a fost dominat de catre ateista Uniune Sovietica in mare parte a secolului 20, Cehia se detaseaza considerabil de restul tarilor.

Credinta in Dumnezeu este raspandita in regiune, cu o medie de 86% din cele 18 tari exprimand aceasta credinta, incluzand 86% in tara vecina Polinia si 58% in Ungaria. 10 tari din regiune au majortati Crestin-ortodoxe de aproximativ 7 din 10 adulti sau mai mult, in timp ce 4 tari sunt majoritar Catolice.

Sursa: Pew Research

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *